Iets over onszelf

VELO/SMV (Sport Maakt Vrienden)

Wij zijn een gezellige en recreatieve vereniging die best nog wat nieuwe leden kan plaatsen. Een groep van vijf mensen is in 1991 gestart met het oprichten van een jeu de boulesclubje. Gestart werd met een provisorische baan bij de Ark, maar in september van dat jaar kregen we een nieuw onderkomen op het sportcomplex van VELO. Daar kregen we vier echte banen en vond er een feestelijke opening plaats door de wethouder. In datzelfde jaar werd de naam Sport Maakt Vrienden geboren. In 1998 werd het clubje omgezet in een heuse vereniging en vond inschrijving plaats bij de kamer van koophandel. De vereniging heeft thans de beschikking over acht buitenbanen en een overdekte en verwarmde accommodatie (ons BOULESHOME) met negen binnenbanen, zodat er onder alle weersomstandigheden kan worden gespeeld. Het aantal leden is in die jaren gegroeid tot bijna honderd.

Onze banen zijn te vinden aan de Noordweg 26 op het sportcomplex van VELO in Wateringen.
De tijden dat er gespeeld wordt zijn:
dinsdag van 13.30-16.30 uur
woensdag van 13.30-16.30 uur
donderdag van 13.30-16.30 uur
donderdagavond van 19.30 - 22.30 uur

Buiten deze dagen worden er veel toernooien georganiseerd en vinden er regelmatig uitwisselingswedstrijden plaats met andere verenigingen. De contributie bedraagt 50,00 per jaar. Wij zijn een gezellige en recreatieve vereniging, reden om lid te worden.

Jeu de boules kan bijna overal worden gespeeld, zowel door man, vrouw, jong of oud. Kortom, een spel voor zowat iedereen. Als men eenmaal van het jeu de boulesspel heeft geproefd dan kunnen wij u verzekeren dat het verslavend werkt. Bent u na het lezen van deze site nieuwsgierig geworden? En wilt u ook jeu de boules spelen in clubverband, kom dan eens langs op bovenstaande speeldagen of neem vrijblijvend contact op met een van onze bestuursleden.

Een stukje geschiedenis
Jeu de boules is al in de Griekse tijd beoefend door het gooien met ijzeren ballen. De Romeinen brachten de sport naar Gallië en maakten er een behendigheidsspel van. Na een opleving van het spel in de middeleeuwen verloor het spel zijn aantrekkingskracht en werd het nog wel beoefend in de Provence. Na de tweede wereldoorlog werd het spel ook in andere Europese landen beoefend. Zo besloot een aantal studenten in Amsterdam een jeu de boulesclub op te richten, maar zij kon toen nog niet vermoeden dat dit spel zo'n grote populariteit in Nederland zou krijgen. De eerste boules die in de modernere spelvorm werden gebruikt, waren houten ballen en wat later werden deze voorzien van kopspijkers en omstreeks 1945 werden de metalen boules ingevoerd. 

Logo

Printerversie