Beslissingswedstrijd maar toch weer niet

18 juni 2017

Voorafgaande aan en na afloop van de wedstrijd tegen Alphense Boys was er de nodige commotie over een mogelijke beslissingswedstrijd tussen VELO en FC Boshuizen in het geval er een open plaats zou komen in de hoofdklasse als Jong Achilles ’29 daarin niet zou mogen uitkomen. Deze wedstrijd werd per mail van 1 juni door de KNVB aangekondigd.

In de dagen na de wedstrijd tegen Alphense Boys werd ons via artikelen in de plaatselijke kranten en via de website van Achilles ’29 bekend dat er al enige tijd gesprekken gaande waren tussen Achilles ‘29 en de KNVB. Daarbij ging het niet alleen over de financiële problemen bij Achilles ’29, de juridisch aangevochten degradatie uit de Eerste Divisie maar ook over de status van Jong Achilles ’29 na de degradatie uit de 3e divisie.

In tegenstelling tot de KNVB beschikten de clubs (VELO en FC Boshuizen) dus over veel minder informatie waardoor er bij die clubs een ander beeld is ontstaan over de status van deze ‘beslissingswedstrijd’. De clubs kregen tot en met vrijdagmiddag van de KNVB nog mails over deze wedstrijd, er was een accommodatie gevonden en een arbitraal trio aangesteld. Alles weliswaar nog onder het voorbehoud dat zaterdagmorgen pas de ultieme beslissing zou vallen over het wel of niet doorgaan van deze wedstrijd. En toen die beslissing – wedstrijd gaat niet door - was gevallen werd ons dat per SMS medegedeeld.

Wij hebben bij de KNVB onze grote teleurstelling laten blijken over de gang van zaken en om tekst en uitleg gevraagd. Bij mail van 16 juni heeft de KNVB daarop een reactie gestuurd. Deze komt er, kort samengevat, op neer dat op basis van besluiten van het bondbestuur van december 2014 en augustus 2016 aan clubs die degraderen uit de Eerste Divisie voor maximaal twee seizoenen dispensatie kan worden verleend voor het kunnen (blijven) uitkomen met een tweede elftal in de geoptimaliseerde voetbalpiramide. Achilles ’29 heeft deze dispensatie aangevraagd en na overleg met het bestuur amateurvoetbal en het bestuur betaald voetbal heeft het bondsbestuur deze dispensatie ook daadwerkelijk verleend.

Jong Achilles ’29 degradeert dus niet naar de reserve hoofdklasse, speelt volgend seizoen in de hoofdklasse voor standaardteams waardoor er geen open plaats is gekomen en VELO gewoon weer zijn wedstrijden zal moeten spelen in de Eerste klasse. We hadden het graag anders gezien maar het is nu eenmaal niet anders.

Bericht geplaatst door: Louis