Damclub Velo

EK jeugddammen 2015

Van 1 t/m 7 augustus werd het EK jeugddammen gehouden in Tallinn met op de laatste dag het EK sneldammen. Bij de junioren had ik als grootste concurrent Jan Groenendijk die al vrij goed aan het toernooi begon. Ik speelde helaas al in de eerste ronde remise tegen een vrij zwakke speler. Ook de twee rondes daarna lukte het mij niet om te winnen en aansluiting te krijgen bij de top. In het toernooi ging het dus niet zo lekker en eindigde ik uiteindelijk op de 6e plaats met een score van plus twee. Jan werd uiteindelijk toernooiwinnaar met maar liefst een score van plus zes. In de categorie t/m 16 jaar werd Jitse Slump Europees kampioen en Wouter Wolff werd derde. Bij het sneldammen ging het toch wel een stuk beter. Daar werd ik kampioen met een 100% score en Jan werd tweede op uiteindelijk vier punten achterstand. Overige medaillewinnaars waren Jitse Slump met een bronze medaille en Nicole de Vries pakte het goud bij de pupillen meisjes!

EK jeugddammenEK jeugddammen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeugddamtoernooi bij VELO op zaterdag 19 april 2014

Jeugdspelers, beginner of ervaren, zijn van harte uitgenodigd bij dit toernooi.
Aanvang om: 13.30 uur, sluiting ongeveer 16.30 uur. Graag om 13.15 uur aanwezig.
Kosten: € 2,00
Speeltempo: 10 minuten per speler per partij. Aspiranten en junioren indien mogelijk meer bedenktijd.

Categoriën:
- Beginners: nog maar kort of niet op een damclub zitten en niet ouder dan 14 jaar
- Welpen: nog geen 11 jaar
- Pupillen: nog geen 14 jaar
- Aspiranten/Junioren: nog geen 20 jaar

Plaats: 1e verdieping boven de kantine van VELO

Aanmelden kan per e-mail bij Daniël Boom DabomanDB@gmail.com tot uiterlijk op woensdag 16 april.  

Schooldamtoernooi op woensdagmiddag 29 januari 2014

Voor basisscholen in Wateringen, Kwintsheul en Wateringseveld
Voor leerlingen van de groepen zes, zeven en acht
Bij VELO (Noordweg 26, Wateringen)

Meld je aan met je team via je schoolhoofd. Per school mogen maximaal 4 teams bestaande uit 4 spelers mee doen, 2 teams in de categorie welpen (groep 6) en 2 teams in de categorie pupillen (groep 7 en 8).

Graag aanwezig vanaf 13:15 uur, zodat we om 13:30 kunnen beginnen met het toernooi.

Jozefschool en De Vijver dammen in Gouda

In de mooie aula van scholengemeenschap de Goudse Waarden werd op zaterdag 9 maart het provinciaal kampioenschap schooldammen voor basisscholen gehouden. Met 40 deelnemende teams in twee categorieën was het gezellig druk in de aula, maar tegelijkertijd was het er met meer dan 160 dammende leerlingen nog nooit zo stil geweest: er stond duidelijk wat op het spel!

Ook VELO was vertegenwoordigd in dit toernooi. De beste teams van het schooldamkampioenschap van Wateringen hadden zich hier namelijk voor geplaatst.  Dit waren de Vijver uit het Wateringse veld en de Jozefschool uit Wateringen. Het team van de Jozefschool volgt training bij VELO.

Het was een spannende middag, waarbij de Jozefschool 5 keer gelijkspel had en 2 keer verloor. Dit was helaas net niet voldoende om bij de eerste 14 te horen die doorstromen naar de halve finale van het NK. Ze werden 16e. De Vijver werd 20e. Kampioen werd de Oranje Nassau school. Bij de welpen was er geen deelname vanuit Wateringen. Al met al was het toch een hele leuke geslaagde dag voor VELO.  

2 JEUGDLEDEN VAN VELO NAAR JEUGDTOERNOOI IN SCHEVENINGEN

Koen Hankel en Thijs Roessen deden op zaterdag 17 november 2012 mee aan een jeugddamtoernooi bij damclub Scheveningen. In een gemengde groep van in totaal 22 dammers met pupillen, welpen en beginners werden 7 ronden zwitsers gespeeld. Koen won 3 partijen en eindigde gedeeld 3e, maar op weerstandspunten werd hij 4e bij de beginnersgroep en Thijs won 1 partij en speelde 1 partij remise en eindigde op de 8e plaats bij de beginnersgroep. Hiermee hebben ze hun eerste toernooi ervaring opgedaan.

Martijn van IJzendoorn in 2012 weer Nederlands Kampioen aspiranten

Van 9 tot en met 14 juli deed Martijn voor de derde keer mee aan het Nederlands Kampioenschap voor aspiranten (14 – 16 jaar) dat in Wageningen werd gehouden. Voor het eerst in de geschiedenis van dit kampioenschap (vanaf 1974) werd Martijn 3 maal Nederlands Kampioen. 

Het absolute topduel was die tussen Martijn van IJzendoorn en Jan Groenendijk. Vanuit een theoretische opening waarbij een actieve randschijf op het bord kwam vlogen ze elkaar in de haren. Het was een spannend duel waarbij er gevochten werd om de vleugels. Jan leek even controle te krijgen op zijn linkervleugel, maar het was Martijn die juist de overhand kreeg op zijn linkervleugel. Een spannende stand waarbij veel rekenwerk is vereist, werd handiger gespeeld door Martijn en het eindspel was voor hem dan ook een eitje.

In een rondtoernooi met 9 partijen won Martijn er 6 en speelde 3 partijen remise en eindigde met 2 punten meer dan de nummer 2 Jan Groenendijk.

Geweldige prestatie Berke Yigitturk op NK Benjamins

Op zaterdag 25 mei deed Berke Yigitturk van Velo mee aan damtoernooi open NK benjamins. En Berke leverde een geweldige prestatie door al zijn negen partijen te winnen! Aan het toernooi deden twintig jeugdspelers mee, maar Berke stak met kop en schouders boven de rest uit. Het toernooi werd georganiseerd door damclub DEZ Culemborg, en was speciaal voor spelers die geboren zijn na het jaar 2003. Allemaal beginnende dammers dus, maar Berke heeft bewezen dat hij een zeer sterke ontwikkeling doormaakt. Berke heeft al een aantal mooie prijzen gewonnen, deze is mischien wel extra mooi omdat het gaat om een toernooi waar jonge dammers uit heel Nederland aan meedoen. Gefeliciteerd Berke!           

Martijn van IJzendoorn tweede op NK Junioren na knappe comeback!

Martijn van IJzendoorn van DC Velo deed afgelopen week als eerstejaars aspirant mee aan het Nederlands kampioenschap junioren, dat in Westerhaar werd gehouden. Alle andere deelnemers op dit NK zijn drie tot vijf jaar ouder. Maar Martijn heeft wederom bewezen dat hij ook tussen deze spelers tot de beste behoort. Het grote damtalent uit Wateringen behaalde namelijk de tweede plaats en dus zilver, een hele mooie prijs. Wat even knap is, is de manier waarop Martijn de tweede plaats heeft behaald. Martijn behaalde uit de eerste drie wedstrijden namelijk slechts een punt. In het dammen ben je dan meestal al kansloos (geacht) voor de eerste en tweede plaats. Martijn liet het er echter niet bij zitten, pakte de draad op en won maar liefst vijf van de resterende zes partijen, en behaalde een plusremise. Zo’n plusremise is overigens een voordelige remise wat een pluspunt oplevert, wat als secundaire telling geld als spelers in punten gelijk eindigen. Dit was op Martijn niet van toepassing. Het resultaat was dat Martijn op de tweede plaats eindigde, met slechts een punt minder dan de kampioen. Dit geeft aan dat Martijn ook mentaal grote stappen vooruit maakt, want in het verleden ging Martijn in de laatste speelronde van een groot toernooi nog wel eens onderuit. Dit was nu niet het geval, ook niet na een langdurig feestje op de vooravond van de laatste speelronde waar veel dammers van dit toernooi aanwezig waren. Maar ook in damtechnisch opzicht is het natuurlijk een hele mooie prestatie. Kampioen van Nederland werd Wouter Sipma van damclub Hijken. Het brons was er voor Thijs van den Broek, die een punt minder behaalde dan Martijn. Een nieuwe mooie prijs komt er wellicht ook al snel aan, want Martijn gaat op het Westlands damkampioenschap alleen aan kop boven Fred Ivens en Peter van der Stap, dan wie niemand anders sinds 1995 kampioen werd. Maar voor nu, gefeliciteerd Martijn!

Martijn van IJzendoorn westlands sporttalent van 2010.

Op donderdag 17 februari heeft ons jonge, grote damtalent Martijn van IJzendoorn van VELO een hele mooie prijs gewonnen. In de aula van het ISW Naaldwijk werden door wethouder Bogaard de Westlandse sportprijzen uitgereikt aan het sportteam, de sportman, de sportvrouw en het sporttalent van het jaar 2010. En onze Martijn werd verkozen tot sporttalent van het jaar. De jury was zeer onder de indruk van Martijn, vooral omdat hij in zijn eigen leeftijdscategorie landelijk geen tegenstand heeft. Dat is een belangrijke factor om sporttalent te zijn, en de jury oordeelde dat dit bij Martijn absoluut het geval is. Het jaar 2010 was een topjaar voor Martijn. In zijn eigen leeftijdsklasse, de pupillen, werd Martijn Nederlands kampioen dammen. En zelfs in een hogere leeftijdsklasse, de aspiranten, wist Martijn Nederlands kampioen te worden. Martijn deed ook mee aan het Europees kampioenschap dammen voor pupillen in Polen. Hier eindigde hij op de derde plaats. De meest prestigieuze toernooien waar Martijn aan deelnam waren twee wereldkampioenschappen. Een voor aspiranten, en een voor junioren. Bij de aspiranten eindigde Martijn na een goed toernooi op de vierde plaats. Het wereldkampioenschap junioren werd in Naaldwijk gehouden. Ondanks dat dit van twee leeftijdsklassen hoger is, eindigde Martijn hier zeer knap op de derde plaats. Het geeft aan dat deze sportprijs dik verdient is. Gefeliciteerd Martijn! Het beste sportteam werd het badmintonteam Van Zundert – Velo Badminton. Sportman van 2010 werd hardloper Thomas Poesiat, sportvrouw van 2010 werd atlete Lindsay van Marrewijk.

Falco haalt 5 punten op het PK van de nieuwe dambond

Op zaterdag 15 januari zijn de eerste rondes van het persoonlijk kampioenschap van de ZHDB gespeeld. Het was de eerste keer dat het toernooi in deze vorm georganiseerd werd. Wegens de fusie zijn er meer, maar vooral ook sterkere tegenstanders. Het toernooi wordt gespeeld op 3 zaterdagen en in de categorie pupillen werden er 5 rondes gespeeld. Er waren in totaal 16 inschrijvingen.

Van VELO deed hieraan mee Falco Toet. Hij was de enige die alle vijf de wedstrijden speelde. Hij sprokkelde hierbij maar liefst 5 punten bij elkaar. Het was even haasten i.v.m. andere dingen, maar hij heeft zijn weg naar Zegveld gevonden. Op 29 januari volgt ronde 6 t/m 10 in Scheveningen en op 12 februari volgen de overige rondes in Leiden. Op de eerste plaats staat op dit moment Arie v/d Knaap met 7 punten uit 4 wedstrijden.
 
Falco najaarskampioen 

In de tweede helft van 2010 werd op elke maandag op de jeugdafdeling de najaarscompetitie gespeeld. Na het eerste half uur training kan in het tweede half uur het geleerde in de praktijk worden gevraagd in deze competitie. Elke jeugdspeler speelde in totaal 10 wedstrijden. Falco werd hierbij kampioen en zal een prijs ontvangen. Hij haalde 16 punten. Bart bleef niet ver achter en werd tweede met 15 punten. Hakim was brons waard met 12 punten. In het nieuwe jaar volgt de voorjaarscompetitie, waar nu ook Jarno aan mee zal doen. De uitslagen op een rijtje:

1. Falco - 16
2. Bart - 15
3. Hakim - 12
4. Tim - 10
5. Berke - 7
6. Sanjay - 0
 
Sinterklaastoernooi

Op maandag 30 november is op de jeugdafdeling het jaarlijkse Sinterklaastoernooi gehouden. Hier deden aan mee Hakim, Sanjay, Tim en Berke. Zij speelden in een sneldamtoernooi allemaal 1 keer tegen elkaar. Na een spannende felle strijd kon Hakim worden gekroond tot Sinterklaas-kampioen. De jonge Berke is 2e geworden. Tim van IJll lukte het om de derde plaats te bemachtigen en Sanjay werd vierde. Maar Sinterklaas had natuurlijk aan iedereen gedacht. Zo kreeg iedereen een chocoladeletter en een zakje chips. Hiermee was het een gezellig leuk toernooitje en we hopen dat Sinterklaas volgend jaar weer aan ons denkt.
 
Berke Yigitturk scoort goed op het Dirk van Spengen toernooi


Zaterdag 21 november was traditiegetrouw het Dirk van Spengen toernooi. Van VELO deed hieraan mee Berke Yigitturk. Hij speelde mee onder de vlag van damclub Den Haag. Er waren 42 deelnemers in alle leeftijdscategorieën en Berke speelde in de jongste leeftijdscategorie. Ondanks dat liet hij zich absoluut niet kennen. Ondanks dat hij pas 7 jaar is, werd hij 12e. En van de welpen eindigde alleen Marco de Leeuw boven hem, die op Europees niveau mee kan draaien. Dit belooft dus een gouden toekomst. Verder kon ook de Dirk van Spengen bokaal gewonnen worden door de best spelende club, waarbij alleen de punten van de 4 best spelende spelers werden meegenomen. Aan dit klassement deden 7 clubs mee. De club van Berke, D.C. Den Haag, eindigde hierbij gedeeld derde.

Berke Yigitturk schooldamkampioen van Den Haag

Dinsdag 9 november was ook de finale van het schooldammen in Den Haag. Van VELO deed hieraan mee Berke Yigitturk. Hij stond in de tussenstand al vrij sterk, maar heeft in deel 2 van de finales iedereen achter zich gelaten. Hij was daarbij ongeslagen en had veel meer punten dan de nummer 2. Een extra knappe prestatie, aangezien Berke pas 7 jaar oud is. Hij liet ook alle oudere deelnemers achter zich. Hiermee verdient Berke een ticket naar de WHDB schooldamfinales in december. Wij wensen hem namens VELO heel veel succes in dit toernooi!

Berke Yigitturk gedeeld 1e van Den Haag in de tussenstand

Op dinsdag 2 november kreeg het schooldamtoernooi in Den Haag, waar VELO’er Berke Yigitturk aan meedeed een vervolg. Na zich te hebben geplaatst voor de finaleronde van 2 en 9 november zit de eerste helft van de finale er nu op. Berke toonde zich opnieuw heel sterk door gedeeld eerste te staan na 3 wedstrijden. Een van zijn concurrenten, Stefano Steur, staat ook eerste. Op 9 november zal in Den Haag het tweede deel van deze serie wedstrijden worden gespeeld. Hier kan hij een ticket winnen naar de WHDB-finale die in december als nevenactiviteit van het wereldkampioenschap junioren zal worden gespeeld. We wensen namens VELO Berke natuurlijk alvast heel veel succes op 9 november!

De tussenstand van het schooldamtoernooi is te vinden op damclub Den Haag

Berke 1e in de voorrondes schooldammen Den Haag

Woensdag 27 oktober zijn in Den Haag de voorrondes van het individueel schooldamkampioenschap van Den Haag gespeeld. Van VELO deed de 7-jarige Berke Yigitturk hier aan mee in de categorie groep 5. Hij werd 1e door al zijn wedstrijden te winnen. Een heel knappe prestatie, gezien de leeftijd van zijn concurrenten! Dit betekent dat hij zich tevens plaatst voor de finaleronde op 2 en 9 november. Daar kan hij een ticket winnen naar de regionale schooldamfinale in december, die als neventoernooi van het wereldkampioenschap junioren in Naaldwijk wordt georganiseerd.

Jeugdtoernooi in Reeuwijk

Zaterdag 11 september was er in Reeuwijk in zalencentrum De Brug een toernooi voor jeugdspelers. Er kon in alle categoriën mee worden gedaan en in groepen van 8 tot 10 spelers konden 3 prijzen worden gewonnen. Van VELO deed Tim v/d Wilk mee. Daniël Boom ging als vrijwilliger naar het toernooi. Tim begon erg goed, hij haalde de eerste wedstrijden erg veel punten. Maar helaas is het hem uiteindelijk niet meer gelukt om een prijs te winnen.

Gouds Beleg

Zaterdag 21 augustus is op het terras van de broodjeszaak “Gouds Beleg” in het centrum van Gouda het Gouds Beleg damtoernooi georganiseerd. Dit is een ludiek toernooi waarbij een jeugdspeler aan een senior wordt gekoppeld en getracht wordt zo gelijk mogelijke teams te maken qua sterkte. Van VELO deden hieraan mee: Daniël Boom, Bart Schoep en Sanjay Sagunath. Het is geen van de VELO’ers gelukt om met zijn koppelgenoot in de prijzen te vallen. Wel waren er voor iedereen bloemen. Ook het weer was goed, waarmee het toernooi zeer geslaagd was. Tevens was zoals ieder jaar blinddammer Erno Prosman aanwezig om demonstraties te geven aan het geïnteresseerde publiek. De uitslag en foto’s zullen op de website van damclub DEZ Reeuwijk terechtkomen: dezreeuwijk


Damclub Velo
Webdesign: van Schijndel Webdiensten