Damclub Velo

Seizoen 2015 - 2016  

Uitnodiging Piet Heldermantoernooi 2015

Op maandag 28 december 2015 wordt voor de 23e keer weer het jaarlijkse Piet Helderman toernooi gehouden.
Evenals de vorige jaren zal er gespeeld worden volgens het Zwitsers systeem.

Een indruk van de sfeer, zie filmverslag van een vorige editie.

indeling:  De deelnemers worden naar rating ingedeeld in drie in aantal gelijke groepen. Bij de jeugd is er een klassement voor welpen,

pupillen en aspiranten. Bij voldoende belangstelling is er een klassement voor huisdammers.

speeltempo:  Het speeltempo is 15 minuten per speler per partij. Er zullen 8 ronden worden gespeeld.

eindstand: De eindstand wordt bepaald door het behaalde aantal wedstrijdpunten en vervolgens op basis van weerstandpunten. 

prijzen: Groep A 1e prijs € 50 2e prijs € 25 3e prijs € 15
Groep B 1e prijs € 50 2e prijs € 25 3e prijs € 15
Groep C 1e prijs € 50 2e prijs € 25 3e prijs € 15
Aspiranten    1e prijs € 10 2e prijs € 7,50 3e prijs € 5
Pupillen 1e prijs € 10 2e prijs € 7,50 3e prijs € 5
Welpen 1e prijs € 10 2e prijs € 7,50 3e prijs € 5

inschrijfgeld: Het inschrijfgeld bedraagt 4 euro voor volwassenen en 2 euro voor de jeugd tot en met 16 jaar. 

speellokaal:  Er wordt gespeeld in de kantine van het VELO-sportcomplex, Noordweg 26 te Wateringen, tel. 0174-292779 

aanvang: 10.15 uur eindtijd ongeveer 16.15 uur 

aanmelden:  Er kunnen maximaal 80 deelnemers meedoen. U kunt zich tot en met zondag 27 december met vermelding van uw rating
aanmelden bij: Wim Schrader  0174-294236
Dick van IJzendoorn damclubVELO@gmail.com

VELO 1 lijdt nederlaag tegen Naaldwijk 1 op 13-10-2015

Op dinsdag 13 oktober is het eerste team van Velo niet gelukt ook hun derde wedstrijd te winnen. Tegen het sterke Naaldwijk ging men met 8-4 onderuit. Al in het begin kreeg Velo een domper te verwerken. De altijd secuur spelende Reza Ghafoerkan leed een zeldzame nederlaag door in een simpel zetje te lopen. Toen ook Chiel Overvoorde het niet kon redden werd het een hopeloze missie. Nadat ook Jan Lommers z’n voordelige stand niet in winst om kon zetten en Edwin in hevige tijdnood blij was met remise was de nederlaag een feit. Een gelijkwaardige remise van Arie Stoorvogel en een nadelige remise van Wim Schrader bepaalden de uitslag op 8-4.

Naaldwijk – Velo  8-4
A. Stoorvogel P. Bentvelzen 1-1
R. Ghafoerkan W. de Koning 0-2
W. Schrader A. v.d. Voort 1-1
E. Remmerswaal H. Bentvelzen 1-1
C. Overvoorde B. de Koning 0-2
J. Lommers G. van Marrewijk 1-1

VELO 2 verslaat Damclub De Lier 2 op 5-10-2015

Op maandag 5 oktober speelde VELO 2 uit tegen het tweede team van damclub De Lier. Het Lierse viertal bestond uit zeer ervaren spelers; dammers met tientallen jaren ervaring. Op voorhand is hier moeilijk van te winnen.

Halverwege de avond stonden er gelijkwaardige standen op de borden. Na ruim een uur spelen opende Ravindra de score met een remise. Meer zat er niet in. De tegenstander van Jos Vis maakte een fout, waardoor Jos een dam kon halen en later de winst veilig kon stellen (3-1). Ben de Koning werd in zijn partij in de verdediging gedrukt, maar kwam niet in gevaar. Een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander in het eindspel zorgde voor de overwinning (5-1). De laatste partij van Aad Schrader eindigde in een gelijkwaardige remise (6-2).

De Lier 2 - VELO 2 6-2
F. Prins   -   A. Schrader 1-1 (4)
P. Stellaard - B. de Koning 0-2 (3)
A. Ottevanger  - R. Kewal 1-1 (1)
W. de Kok  - J. Vis 0-2 (2) 

Opnieuw winst Velo dammers op 28-9-2015

Het zag er halverwege nog niet naar uit dat Velo een grote overwinning zou halen. Monster bood taai tegenstand, maar toen Edwin en Reza zich naar winst combineerden was het verzet gebroken. Jan Lommers verzuimde nog wel de winst te pakken, maar Arie Stoorvogel gaf z’n tegenstander geen kans meer, nadat hij in het middenspel een schijfwinst forceerde. Wim Ernste behaalde een gelijkwaardige en Chiel Overvoorde een voordelige remise waarna de eindstand 9-3 op het bord kwam. Velo gaat nu gedeeld aan kop en de volgende ronde treffen we het sterke en medekoploper Naaldwijk.

Velo 1 – Monster 1 9-3
A. Stoorvogel – F. Boers 2-0
C. Overvoorde – G.J. Vooys 1-1
E. Remmerswaal – F. de Smit 2-0
R. Ghafoerkhan – N. Hoogenraad 2-0
J. Lommers – G. Valk 1-1
W. Ernste – J. Molhoek 1-1 

VELO 2 wint op 21-9-2015

De 2e ronde van de ZHDB competitie is door VELO 2 gewonnen. De tegenstander was de Rijnsburgse damclub. Dat was een weerzien met ons oude clublid Daniël Boom.

Jos Vis speelde sterk aan bord 4 en gaf zijn tegenstander geen kans. Door een zwakke rechtervleugel kon Jos dam halen en won daardoor de partij (2-0). Ben de Koning speelde op bord 1 tegen de sterke Cees van der Bosch. Het werd een ingewikkelde partij, waardoor ze veel tijd nodig hadden. In het eindspel zagen beide spelers geen winstmogelijkheden meer, zodat tot remise besloten werd (3-1). Aad Schrader speelde tegen Daniël Boom een gelijkwaardige partij, maar maakte een misrekening en verloor (3-3). De laatste partij tussen Ravindra Kewal en Jac. van Delft moest voor de beslissing zorgen. Ravindra speelde een zeer goede partij en wist zijn tegenstander onder druk te zetten. Dit resulteerde in voordelig eindspel. Zijn tegenstander wist door het offeren van meerdere schijven toch nog een dam te halen. Echter door de overmacht ( 1 dam en 3 schijven tegen 1 dam) wist Ravindra een vangstelling te maken en won verdiend de partij. Hiermee was de overwinning van VELO 2 een feit (5-3).

VELO 2 -  RDC 2 5-3
B. de Koning - C. vd Bosch 1-1 (2)
A. Schrader - D. Boom 0-2 (3)
R. Kewal - Jac. van Delft 2-0 (4)
J. Vis - T. de Kluijver 2-0 (1)

Velo dammers gaan goed van start op 14-9-2015

Het eerste team van damclub Velo is de competitie goed begonnen. In en tegen Scheveningen werd een klinkende overwinning behaald. Het was Jan Lommers die voor Velo de score opende met een lichte combinatie. Daarna was het Wim Ernste, die voor een punt zorgde tegen een “IJzer”sterke tegenstander. Aad Schrader gaf zijn tegenstander geen enkele kans en ook de sterke Reza behaalde een overwinning via een mooie combinatie. Chiel Overvoorde had misschien wel de sterkste tegenstander, maar speelde een uitstekende partij met een punt als beloning. Hierna besloot Arie Stoorvogel met een punt genoegen te nemen in een iets voordeliger stelling. Hiermee werd de eindstand 9-3 voor  Velo en de verwachting is dat we voor de bovenste plaatsen mee zullen doen.

Scheveningen – VELO 1 3-9
J. Pronk – R. Ghafoerkhan 0-2
P. Roozenboom – A. Stoorvogel 1-1
N. Lindhout – J. Lommers 0-2
W. Eijgenraam – A. Schrader 0-2
A. te Lindert – C. Overvoorde 1-1
O. IJzer – W. Ernste 1-1

VELO 2 start met nederlaag op 8-9-2015 (Den Haag 2 – VELO 2: 6 – 2)

VELO 2 is het seizoen 2015/2016 niet goed begonnen. Tegen het op papier gelijkwaardige Den Haag 2  werd met ruime cijfers verloren.

Damclub Den Haag is een grote vereniging in de omgeving, die een levendige clubavond heeft. De onderlinge competitie trekt veel sterke regionale spelers aan. Zo waren er diverse nationale toppers (Rating 1400+) aanwezig om hun partij te spelen. Dit is altijd leuk om te zien wat voor standen zij op de borden toveren. Gelukkig hadden wij tegenstanders van ons niveau, zodat wij vooraf op een goed resultaat rekenden. 

Wim Schrader speelde een gedegen partij tegen Alex Kruyshoop, waarbij voor beiden geen winstkansen aanwezig waren. Het werd dus ook remise (1-1). Ravindra speelde een spannende partij tegen John Kolstee. Voor Ravindra een bekende tegenstander, waarvan hij in het Westlands kampioenschap zowel een partij won als verloor. In het middenspel stond hij beter, maar verloor een schijf  door een combinatie. Met een steen achter kon hij het niet meer bolwerken en verloor (3-1).

Ben speelde tegen Jeremy Pauwels en zag een damcombinatie niet. Gelukkig kon hij de dam met een schijf verlies afnemen. In het eindspel was er nog een kans op remise, maar Jeremy handelde de partij vakkundig af. Met dit verlies werd de stand 5-1 voor damclub Den Haag en was de nederlaag reeds een feit. Jos speelde nog een spannend eindspel, waarbij beide spelers kansen hadden. Met nog weinig tijd op de klokken besloten Jos en Hans van de Vijver de partij remise te houden. Hiermee was de einduitslag 6-2 voor de tegenstanders.

Er zijn nog 9 wedstrijden te spelen, zodat er nog voldoende kansen zijn voor VELO 2 om punten binnen te halen. 

Seizoen 2014 - 2015   


Nederland pakt dubbel brons in het teamklassement op WK’s

Van 22 t/m 24 oktober werd het WK Rapid en het WK Turks dammen gespeeld in Izmir (Turkije). Nederland werd vertegenwoordigd door Martijn van IJzendoorn, Thijs van den Broek, Maarten Linssen en Vitalia Doumesh. De hoogst geëindigde Nederlander was de 17-jarige Martijn van IJzendoorn die zich met een vijfde plek tussen de wereldtop plaatste. De prestaties van ex-Europees kampioen junioren Thijs van den Broek (een 8e plek) en routinier Maarten Linssen (een 12e plek) zorgde ervoor dat Nederland gedeeld tweede werd met Ukraïne (maar net derde op één wedstrijdpunt). De beste vrouw van het toernooi was Vitalia Doumesh met een knappe 13e plek. De podiumplekken waren voor Ainur Shaybakov (1e), Mourodoullo Amrillaev (2e) en Alexander Schwarzman (3e).

Op de zelfde speeldagen werd ‘s-middags en ‘s-avonds het eerste WK Turks-dammen gehouden onder de hoede van de wereld dambond. Vrijwel elk land in het Midden-Oosten, waar dit spel extreem populair blijkt te zijn, was vertegenwoordigd met hun sterkste spelers. Het was dan ook een enorm spektakel toen Thijs van den Broek (31e) na 4 rondes (3 met een overwinning waaronder een winst op een grootmeester en 1 remise) een kans zou gaan maken op een podium plek. Helaas kon hij deze vorm niet vast houden en was de eindsprint van Martijn van IJzendoorn (22e) en de goede prestatie van Vitalia Doumesh (35e) essentieel om de 3de plek in het landen klassement te behalen. Zal dit fascinerende spel ook populair worden in Nederland na dit gigantische succes?

WK Turks-dammenWK Turks-dammen 3e prijs

 


VELO 1 pakt ruime winst in eerste ronde uit tegen De Lier 1

Maandag 15 september speelde het eerste van Velo uit tegen De Lier. Chiel verraste zijn tegenstander en haalde een dam en won zijn partij. Reza sloeg toe na een grote blunder van zijn tegenstander. Ook Arie won door zijn tegenstander positioneel weg te spelen. Jan Lommers leek wat minder te staan. Zijn tegenstander nam een verkeerde combinatie, maar omdat Jan tussendoor naar achteren sloeg kon Piet van Staalduinen een dam voor twee schijven nemen. Door een fout van Piet kon Jan gelukkig zijn dam voor gelijke stukken afpakken en eindigde de partij in remise. Ook Ben en Martijn speelden remise wat genoeg was voor een 3-9 overwinning. Knap was de overwinning van Chiel tegen de veel sterkere Teun Dekker en kreeg daarmee de eervolle vermelding in het blauw.

De Lier 1    - VELO 1 3-9
Peter van der Stap (1325) - Martijn van IJzendoorn (1433) 1-1
Wim Boer (1039) - Reza Ghafoerkhan (1087) 0-2
Piet van Staalduinen (958) - Jan Lommers (1013) 1-1
Peet van t Wout (887) - Arie Stoorvogel (1097) 0-2
Teun Dekker (838) - Chiel Overvoorde (721) 0-2
Pleun van Bergen (811) - Ben de Koning (898) 1-1


Het damseizoen is weer begonnen!

De aftrap van de provinciale clubcompetitie is gedaan door VELO 2. Op dinsdag 9 september vertrokken de dammers met frisse moed naar Naaldwijk. In het mooie clubgebouw kwamen ze weer veel damvrienden tegen. Na het uitwisselen van de vakantieverhalen werd de opstelling bekend gemaakt. Naast de sportieve strijd op het dambord is het gezelligheidsaspect namelijk ook een belangrijk onderdeel van de provinciale clubcompetitie.

Wim Ernste, de kampioen van het Westland in de 2e klas, begon sterk en behaalde een overtuigende overwinning op Geert van Marrewijk. Ravindra Kewal had het moeilijk tegen de sterke Nico Zwinkels. In het middenspel kwam hij een schijf achter, maar wist deze later terug te winnen. Nico had nog wel winstkansen, maar Ravindra kon door goed spel er nog een remise uit slepen.

Jos Vis speelde een gedegen partij en gaf Danny vd Voort niet veel kans. Het werd een goede overwinning voor Jos. Ben de Koning maakte halverwege de partij een fout, waardoor Ton van de Ende een schijf voor kwam. In een verloren stand had Ben geluk dat Ton de winnende zet miste, waardoor Ben toch nog remise kon maken.

Zo kwam de eindstand uit op een mooie 6-2 overwinning voor VELO 2. Een goede start van de competitie.

VELO 2 - Naaldwijk 2 6-2
Ravindra Kewal - Nico Zwinkels 1-1
Ben de Koning - Ton vd Ende 1-1
Jos Vis - Danny vd Voort  2-0
Wim Ernste   - Geert v Marrewijk 2-0

Seizoen 2013 - 2014  

Schooldamtoernooi voor basisschoolteams uit Wateringen, Kwintsheul en Wateringseveld

Op woensdagmiddag 29 januari 2014 is in de sportkantine van het VELO-complex in 2 categorieën gedamd met school 4-tallen. De meeste kinderen kunnen al aardig dammen en sommigen hebben zeker talent. Damclub VELO ziet jullie graag komen op maandagavond van 18:30 tot 19:30 om het eerste half uur wat training te krijgen en het tweede half uur een partijtje te dammen met elkaar. Je hoeft nog geen lid te worden om het eens uit te proberen.

Nadat alle teams hadden plaatsgenomen, is een korte uitleg gegeven van de basisregels bij het dammen. Dit bleek echter niet genoeg, want er waren nogal wat kinderen met aanvullende vragen over situaties die voor kunnen komen in een dampartij. Nadat ook de meeste vragen waren beantwoord begonnen we uiteindelijk om kwart voor 2 met dammen. Even na half 5 was de strijd gestreden en waren de meeste kinderen wel moe. 

In de categorie leerlingen van groep 6 (welpen) deden 5 teams mee van de volgende scholen: De Andreashof, De Fontein, De Kyckert, Mariaschool en PiusX. Hier speelde elk team 2 keer tegen elkaar en na 8 ronden bleek het team van De Fontein met Nico, Timothy, Delfine en Lars met 13 punten de sterkste. Zij mogen op zaterdag 8 maart door naar het Zuid-Hollands damkampioenschap voor basisschoolteams in Gouda. Tweede werd Mariaschool met 11 punten. Derde werd De Andreashof met 6 punten en 30 bordpunten en vierde werd PiusX eveneens met 6 punten, maar met 27 bordpunten. Op de vijfde plaats eindigde De Kyckert met 4 punten. 

Welpenteams   Het team van De Fontein, de winnaars bij de welpen

WelpenFontein

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


In de categorie leerlingen van groep 7 en 8 (pupillen) deden 8 teams mee van 6 scholen en speelden een enkele ronde tegen elkaar. Hier waren de leerlingen van de Kyckert met Thijs, Kiek, Daan en Pascal de sterkste met 13 punten uit 7 ronden, op de voet gevolgd door het team van de Jozefschool die 12 punten behaalden. Deze 2 teams mogen eveneens op zaterdag 8 maart door naar het Zuid-Hollands damkampioenschap voor basisschoolteams in Gouda. Derde werd het 1e team van de Andreashof met 9 punten en het 2e team van de Andreashof eindigden als vierde met 6 punten. De Mariaschool eindigde met 5 punten op de vijfde plaats. Zeer dicht op elkaar behaalden het 2e team van PiusX 23 bordpunten en De Fontein 22 bordpunten en beiden eindigden met 4 punten daarmee op de zesde en zevende plaats. Het 2e team van de PiusX werd echter geplaagd door uitval van Stan Bakker, die na een ongelukje in de pauze bij de dokter belande met pijn in zijn arm. Het 1e team van de PiusX eindigde met 3 punten op de 8e plaats. 


Pupillenteams  Het halve team van De Kyckert, de winnaars bij de pupillen

PupillenKyckert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Na afloop kreeg elk team applaus en de 3 beste teams in beide categorieën kregen een beker mee. Deze zullen ze trots laten zien op hun scholen.

21e Piet helderman toernooi gewonnen door Ron Heusdens

Op zaterdag 28 december 2013 is voor de 21e keer het Piet Helderman toernooi gehouden. Dit is het jaarlijkse toernooi georganiseerd door DC VELO waar doorgaans veel mensen op af komen. De formule was dit jaar een beetje gewijzigd. Gebruikelijk was een speeltijd van 15 minuten per speler per partij, nu is de speeltijd 10 minuten en 5 seconden per zet erbij. Van VELO deden mee: Daniël Boom, Edwin Remmerswaal, de combinatie Dirk van IJzendoorn/Arie Stoorvogel, Jos Vis, Jan Lommers, Chiel Overvoorde,  jeugdspeler Falco Toet en jeugdspeler Thijs Roessen. In totaal waren er maar liefst 56 deelnemers. Er zijn 8 rondes volgens het Zwitsers systeem gespeeld. 

Wim Schrader, Ben de Koning en Alex Kruyshoop hebben het toernooi in goede banen geleid. Grote afwezige was Martijn van IJzendoorn, die onderweg naar huis was van het wereldkampioenschap dammen voor junioren in Zuid-Frankrijk. Hij werd hier 5e. Rond een uur of 4 waren de winnaars bekend. Ron Heusdens bemachtigde met een 100% score de eerste plaats.  Jeroen Kos werd tweede en Piet Helderman-regular Evert Bronstring werd derde.

Tevens waren er traditioneel oliebollen en voor degenen die niet in de prijzen vielen was er een plantje. Van VELO viel Thijs Roessen als enige in de prijzen. Hij bemachtigde de 3e plaats bij de pupillen. Oud VELO lid Fred Roldanus heeft een leuk videoverslag gemaakt en is hier te bewonderen.

Martijn van IJzendoorn Westlands sportman van het jaar 2013

Met groot genoegen kan ik mededelen dat Martijn sportman 2013 van het Westland geworden is. Zijn derde achtereenvolgende wereldtitel bij de Aspiranten, winnaar van het EK aspiranten en kampioen bij het NK junioren werden genoemd als redenen voor zijn uitverkiezing. 

Martijn van Ijzendoorn
Hier de link naar een samenvatting door de WOS van deze avond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Martijn heeft nu alle jeugdtitels behaald

Martijn van IJzendoorn is op overtuigende wijze kampioen van Nederland geworden bij de junioren (17-19 jarigen) en heeft daarmee nu in alle jeugdcategorieën één of meer keer de titel op zak (welpen 1 keer pupillen 2 keer aspiranten 3 keer en junioren nu 1 keer). Afgelopen week vond het Nederlands kampioenschap voor junioren voor de 34-ste keer plaats bij damvereniging Denk en Zet/Witte van Moort uit Westerhaar. Martijn behaalde tot en met de zesde ronde een 100% score en zette de concurrentie daarmee al op onoverbrugbare afstand. Pas in de zevende ronde stond Martijn zijn eerste punt af en verloor door een onnauwkeurigheid de achtste ronde van Jan Groenendijk die na barrage met Thijs van den Broek uiteindelijk tweede werd. Met nog 1 ronde te gaan en met een voorsprong van 2 wedstrijdpunten was het kampioenschap voor Martijn bijna binnen. De laatste ronde remiseerde Martijn met Thijs van den Broek en behaalde hiermee het kampioenschap. Martijn van IJzendoorn, Jan Groenendijk en Thijs van den Broek zullen in december Nederland vertegenwoordigen tijdens het wereldkampioenschap dammen voor junioren in Frankrijk.

De eindstand

Plaats Naam Wedstrijden Wi Re Ve Punten + -
1 Martijn van IJzendoorn 9 6 2 1 14 0 1
2 Jan Groenendijk 9 3 6 0 12 1 0
Thijs van den Broek 9 3 6 0 12 1 0
4 Bert Aalberts 9 3 3 3 9 0 1
5 Jitse Slump 9 1 6 2 8 2 1
6 Rick Hakvoort 9 1 6 2 8 1 1
7 Steven den Hollander 9 2 4 3 8 0 2
8 Jan van der Star 9 2 3 4 7 0 0
Mitchel Mensinga 9 1 5 3 7 0 0
10 Wouter Wolff 9 1 3 5 5 1 0

WESTLANDS KAMPIOENSCHAP DAMMEN 2013 VOOR DE JEUGD

Op maandag 15 en 22 april is bij VELO gestreden om het Westlands kampioenschap dammen voor de jeugd. In totaal speelden 11 jeugddammers uit Naaldwijk en Wateringen mee in een rondtoernooi om de kampioensbeker. Er werd sportief gespeeld en de sfeer was goed. Helaas moest Elise op de 2e dag wegens ziekte afhaken. Dat was erg jammer, omdat Elise uit de eerste 6 ronden maar liefst 10 punten heeft gescoord en ze heeft alleen van de uiteindelijke toernooiwinnaar Marijn verloren. Na afloop kregen de eerste 3 en mooie beker en de overige deelnemers een vaantje mee naar huis. Tot slot werd er een groepsfoto gemaakt en werden de Naaldwijkse jeugddammers uitgenodigd om tot en met juni op de clubavonden voor de jeugd bij VELO te komen dammen. De senioren spelen tot begin juni om het kampioenschap van het Westland in De Lier.

Eindstand

Plaats Naam Wedstrijden Punten
1 Marijn 11 20
2 Branco 11 16
3 Koen 11 15
4 Lieke 11 14
5 Menno 11 13
6 Rochan 11 11
Thijs 11 11
8 Elise 6 10
9 Tim 11 10
10 Bart Jan 11 6 onderling resultaat
11 Kevin 11 6 onderling resultaat 

Vier dammers van VELO naar sneldamkampioenschap ZHDB

Zaterdag 6 april was damclub Den Haag gastheer voor het sneldamkampioenschap van de Zuid-Hollandse Dambond en waren er plaatsen te verdienen voor het Nederlands Kampioenschap sneldammen dat in juni in Utrecht plaats zal vinden.

Van damclub Velo deden 4 leden mee in 4 verschillende categorieën. Thijs Roessen kwam uit voor de pupillen, maar had zijn dag niet en scoorde 1 punt uit 6 wedstrijden. Wim Schrader kwam uit voor categorie C en werd 8-ste met 10 punten uit 13 wedstrijden. Daniël Boom kwam uit voor categorie B en werd 12-de eveneens met 10 punten uit 13 wedstrijden. Martijn van IJzendoorn kwam uit voor categorie A. Vorig jaar kwam hij nog net te kort , toen nog 3-de, voor een plek op het NK sneldammen. Dit jaar werd Martijn afgetekend kampioen met 22 punten uit 13 wedstrijden. 

Voor het NK sneldammen in juni hebben zich de volgende spelers van de ZHDB gekwalificeerd:

Senioren A: MF Martijn van IJzendoorn (DC VELO) (was al geplaatst bij de junioren, dus daar is een plek vrij), MI Cor van Dusseldorp (RDC)
Senioren B (rating tot 1100): Michiel Torn (Van Stigt Thans), Bonne Douma (HDC ODB), Radjesh Lachman (DC Den Haag)
Senioren C (rating tot 900): Sanjai Dhauntal (DC Den Haag), Jeremy Pauwels (DC Den Haag)
Vrouwen: Sarah Rijgersberg (DOS Delft), Hanny de Vaal - Kokshoorn (DC Den Haag)
Junioren: Steven den Hollander (RDC), Ali Fthalla (ADC)
Aspiranten: Wouter Morssink (Samen Sterk), Arie van de Knaap (Kijk Uit Zegveld)
Pupillen: Marco de Leeuw (RDC), Kirsty Wahjuwibowo (DC Den Haag), Michael van der Stroom (DC Scheveningen)
Welpen: Berke Yiğittürk (DC Den Haag) (hij was al geplaatst vanwege het NK 2012), Tom Grootscholten (Samen Sterk)

Speciaal voor de jeugd gaan de clubavonden van 18:30 tot 19:30 door tot en met juni en worden verzorgd door Daniël en Martijn. Daarnaast wordt er bij VELO op maandag 15 en 22 april vanaf 19:30 het Westlands Kampioenschap voor de jeugd gespeeld. De senioren spelen vanaf 8 april in De Lier om het Westlands Kampioenschap. 

Reportage met o.a. Martijn gemaakt door TV Gouwestad  

Martijn speelt in de Nationale Clubcompetitie KNDB bij Damlust Gouda en werd topscorer met 21 uit 11 in de Hoofdklasse B. Tevens promoveerde Martijn met dit team weer naar de Ereklasse. Na afloop van de laatste ronde waarin het kampioenschap werd behaald, vond er een interview plaats met de voorzitter van Gouda, Erno Prosman en Martijn van IJzendoorn. Bekijk de reportage

Martijn weer naar NK Junioren  

Martijn van IJzendoorn heeft zich probleemloos gekwalificeerd voor de finale van het NK junioren, dat van 29 april tot 4 mei in Westerhaar wordt gehouden. Afgelopen 2 jaar kreeg hij daar de zilveren medaille omgehangen en is hij er nog meer op gebrand om dit jaar de eerste plek te bereiken. 

In Den Ilp, waar één van de vier halve finales afgelopen weekend werden gespeeld, was Martijn met een score van 11 uit 6 heer en meester in zijn kwalificatiegroep en moest alleen aan de nummer vier Wouter Morssink een punt afgeven. Martijn (midden) en Steven den Hollander (links) strijden vanaf 29 april met nog 8 deelnemers in de finale om de fel begeerde titel van Nederland.

Jozefschool en De Vijver dammen in Gouda

In de mooie aula van scholengemeenschap de Goudse Waarden werd op zaterdag 9 maart het provinciaal kampioenschap schooldammen voor basisscholen gehouden. Met 40 deelnemende teams in twee categorieën was het gezellig druk in de aula, maar tegelijkertijd was het er met meer dan 160 dammende leerlingen nog nooit zo stil geweest: er stond duidelijk wat op het spel!

Ook VELO was vertegenwoordigd in dit toernooi. De beste teams van het schooldamkampioenschap van Wateringen hadden zich hier namelijk voor geplaatst.  Dit waren de Vijver uit het Wateringse veld en de Jozefschool uit Wateringen. Het team van de Jozefschool volgt training bij VELO.

Het was een spannende middag, waarbij de Jozefschool 5 keer gelijkspel had en 2 keer verloor. Dit was helaas net niet voldoende om bij de eerste 14 te horen die doorstromen naar de halve finale van het NK. Ze werden 16e. De Vijver werd 20e. Kampioen werd de Oranje Nassau school. Bij de welpen was er geen deelname vanuit Wateringen. Al met al was het toch een hele leuke geslaagde dag voor VELO.  

VELO 2 LAAT KAMPIOENSCHAP AAN ZICH VOORBIJ GAAN

Afgelopen week liet het 2e team van VELO de aspiraties om het kampioenschap difinitief los, want het verloor ongelukking van De Lier 2 in eigen huis. Met nog slechts 1 partij te gaan in de provinciale competitie is de achterstand op de nummer 1 onoverbrugbaar geworden.

De partij tussen Wim Ernste en Maarten van der Schee werd gekenmerkt door fouten over en weer en eindigde als eerste terecht in remise. Ben de Koning kwam na een slagenwisseling tegen Teun Dekker een schijf achter. Later in de partij verloor Ben nog een schijf en uiteindelijk de partij. Jos Vis had winstkansen tegen Peet van ’t Wout maar kreeg de winst niet rond en de partij eindigde in remise. Tot slot kreeg ook Wim Schrader aanvankelijk licht voordeel tegen Pleun van Bergen, maar dit vloeide geleidelijk weg en de partij eindigde in remise. 

VELO 1 WINT UIT VAN ODB-DEN HAAG 2

Op donderdag 17 januari 2013 speelde het 1e team van VELO uit de return tegen het 2e team van ODB Den Haag en won nipt met 7-5. In de eerste ontmoeting eerder dit seizoen speelde het team van VELO nog gelijk. Het eerste team van VELO staat nu 5 punten los van de nummer 2 en is met nog 2 ronden te gaan al kampioen in de eerste klasse B van de ZHDB. Volgend seizoen speelt VELO 1 weer in de hoofdklasse van de Zuid-Hollandse Dambond.

Martijn van IJzendoorn won als eerste zijn partij tegen Harold Jagram. Harold speelde aanvallend, maar Martijn liep steeds op zijn voorpost, waardoor Harold een zwakke vleugel kreeg. Harold voorkwam nog dat Martijn door zijn vleugel heen kon breken, maar overzag daarbij een andere combinatie naar dam en gaf gelijk op. Chiel Overvoorde verloor vervolgens van Krijn Toet, die bijna eens zoveel ratingpunten meer heeft dan Chiel. Chiel kwam al snel een schijf achter en liep vervolgens nog in een combinatie en gaf op. Arie Stoorvogel liep in een uitgebreide zet en kon net geen remise meer halen en verloor zijn partij tegen Wim Stoker.
Jan Lommers kwam al snel een schijf voor tegen Ravindrepersad Dihal en speelde zijn partij uit naar winst. Edwin Remmerswaal speelde tegen Oedebhaan Dihal, die in het eindspel een schijf moest offeren waardoor Edwin de partij uiteindelijk heeft kunnen winnen. Wim Schrader viel weer goed in voor VELO 1 en speelde tegen de taai spelende Piet Scheeres, die pas met de 65 zet remise accepteerde. 

20e EDITIE PIET HELDERMAN SNELDAMTOERNOOI IS GEWONNEN DOOR MARTIJN VAN IJZENDOORN  

De 20e editie van het Piet Helderman sneldamtoernooi is gewonnen door Martijn van IJzendoorn. Met 3 punten minder eindigde Peter van der Stap als 2e en Arthur de Swart als 3e. De familie Helderman heeft ter gelegenheid van dit jubileumjaar een nieuwe wisselbokaal ter beschikking gesteld en wordt door Martijn voor een jaar in Wateringen gehouden. De uitslagen en ranglijst zijn te vinden in 20e Piet Heldermantoernooi

MARTIJN VAN IJZENDOORN WEER WERELDKAMPIOEN DAMMEN

Van 16 tot en met 22 december speelde Martijn van IJzendoorn op het wereldkampioenschap dammen voor de jeugd in Hijken (Drenthe). Vorig jaar won hij de titel bij de aspiranten (14-16 jarigen) in UlaanBaator (Mongolië), dit jaar prolongeerde Martijn zijn titel knap, won vijf partijen, onder meer van de nummers drie en vier. In drie van zijn vier remisepartijen had hij (groot) voordeel.. Met een score van 14 uit 9 bleef hij de Russen Damir Rusaev, Anton Permyakov, de Wit-Rus Uladzislan Valjuk en landgenoot Jan Groenendijk liefst twee punten voor.
 
VELO 2 KOMT NIET VERDER DAN REMISE  TEGEN RDC 2

Op vrijdag 14 december 2012 kwam het 2e team van VELO in de return uit tegen het 2e team van Rijnsburg niet verder dan remise. Hiermee deelt VELO 2 de koppositie met CCR 2  in de 2e klasse van de Zuid-Hollandse Dambond. CCR 2 ging 2 dagen eerder verrassend onderuit in De Lier.

Ben de Koning kwam halverwege de partij op schijfwinst, maar had hiervoor erg veel tijd verbruikt en moest nog zo’n 20 zetten in enkele minuten produceren, waardoor de schijfwinst niet kon worden verzilverd in winst van de partij, maar bleef steken op remise. Jos Vis verloor van Martijn Boekee. Martijn bereikte de damlijn in een 5 om 4. Wim Schrader won zijn partij in het eindspel van Jac van Delft. In een 8 om 8 stand nam Wim een 2 om 2 met doorbraak naar dam. Wim Ernste heeft de winst gemist tegen Gert van Delft en moest in remise berusten. 

VELO 1 WINT THUIS GEMAKKELIJK VAN NAALDWIJK 2

Op maandag 10 december 2012 speelde het 1e team van VELO thuis de return tegen het 2e team van Naaldwijk en won met 9-3. In de eerste ontmoeting eerder dit seizoen behaalde het team van VELO een benauwde zege en om de koppositie te behouden moest er weer worden gewonnen. De dammers van ODB Den Haag 2 bleven ons op de hielen zitten met 1 wedstrijdpunt minder. Twee dagen later heeft ODB Den Haag  met ruime cijfers verloren van DOS Delft en staat VELO 1 met een comfortabele voorsprong van 3 wedstrijdpunten aan kop. 

Martijn van IJzendoorn won als eerste zijn partij tegen Ard van Wingerden, die met afruilen een remise eruit probeerde te halen. Ard lette hierbij niet goed op en Martijn sloot zijn linker vleugel op en de partij kwam snel ten einde in het voordeel van Martijn. Daniël Boom had de winst tegen Ton van de Ende ook snel rond met een mooie slagzet. Door 2 schijven te geven kon hij er 4 terug slaan en de partij was daarmee gewonnen. Aad Schrader was vervolgens minder fortuinlijk tegen Nico Zwinkels. Aad kwam halverwege de partij al een schijf achter te staan en verloor uiteindelijk zijn partij tegen Nico. Arie Stoorvogel, die de laatste vier rondes niet de volle winst kon pakken, deed dat nu wel tegen Bernhard de Koning en zette het team daarmee al met 1 been op winst. Wim Schrader viel goed in voor VELO 1 en won zijn partij  tegen Geert van Marrewijk. Geert deed in tijdnoodfase de verkeerde zet en Wim profiteerde hier optimaal van. Een zet die tot remise zou leiden tegen het einde van de partij werd door Geert ook nog gemist. Tot slot speelde Jan Lommers remise tegen Ad van der Voort. 
 
VELO 2 STAAT KOPPOSITIE AF AAN CCR 2 

Op maandag 26 november 2012 verloor het 2e team van VELO thuis tegen het 2e team van het Rotterdamse CCR, het werd 3-5. Hiermee verruilde VELO 2 de koppositie voor de 2e plaats in de 2e klasse van de Zuid-Hollandse Dambond. 

Falco Toet verloor als eerste zijn partij tegen Piet de Regt, door goed positiespel van Piet.  
Wim Ernste verloor daarna van Leen Schinkel. Wim begon niet scherp aan de partij en kon de eerste misser nog goed maken, maar kwam daardoor wel positioneel minder te staan, waardoor hij nogmaals in een zetje liep en de partij verloren ging. 
Jos Vis daarentegen deed het beter tegen Soegrim Boedhram en speelde zijn partij positioneel naar winst. Ben de Koning had een ingewikkelde stand tegen Nirain Ghoerai en leek beter te staan, maar verkeerde in hevige tijdnood en wikkelde vervolgens af naar remise. 
 
VELO 1 WINT GEMAKKELIJK TEGEN DOS DELFT 1

Op woensdag 21 november 2012 speelde het 1e team van VELO in de return uit tegen het 1e team van DOS Delft en won met 8-4. Het gehavende team uit Delft speelde met 2 invallers en was daardoor een gemakkelijke prooi voor het team van VELO. 

Chiel Overvoorde speelde een week eerder al in een onderling duel tegen Henk Valk voor de winst, maar nu ging de partij verloren door slechte binding en liep hij vervolgens in een standaard combinatie door een verkeerde keuze uit 2 mogelijkheden bij het slaan.
Arie Stoorvogel kreeg al kort na aanvang een opgelegde kans om te winnen tegen Sarah Rijgersberg, die zo maar een schijf weg gaf  in de opening, maar ging hier slordig mee om en sloot de strijd als tweede af met een remise. Martijn van IJzendoorn boekte vervolgens de eerste zege voor VELO tegen Jan Dekker, die met aanvallend spel zijn linker vleugel verzwakte. Martijn profiteerde hiervan en brak er gemakkelijk doorheen. De stand was daarmee gelijk, maar met een blik op de overige drie borden zat de winst er al duidelijk in.
Wim Schrader speelde zijn tegenspeler, Jan Eekhout, helemaal weg en kwam een schijf voor te staan, die in het eindspel werd omgezet in winst van de partij. Jan Lommers won zijn partij tegen Cees van Atten, die in een ongebruikelijke aanval een schijf verloor en Jan profiteerde er optimaal van. Edwin Remmerswaal wilde graag winnen van Heve Bijnaar. Beide stonden in een opsluiting, en in de chaos die daarna ontstond liep de partij uiteindelijk in remise. 

VELO 2 KRIJGT WINST TEGEN DOS DELFT 2 BIJNA CADEAU

Op maandag 12 november 2012 speelde het 2e team van VELO thuis tegen het 2e team van DOS Delft en kwam gemakkelijk aan de winst, het werd 6-2. Hiermee wordt de koppositie van VELO 2 nog steviger in de 2e klasse van de Zuid-Hollandse Dambond.

Falco Toet won als eerste zijn partij tegen Amand Keultjes, die zich verslikte in een zetje. Falco haalde daarna een 2 om 4 uit en de partij was daarmee beslist. Ben de Koning won daarna zijn partij tegen Rob Smits, die in de eerste val liep die Ben openzette. Na 2 gemakkelijk ogende winst partijen, waarbij van cadeau weggeven nog tegen te spreken valt door goed spel van de dammers van VELO, is de remise van Wim Ernste tegen Chiel Overvoorde zeker een cadeau te noemen. Chiel komt in de eerste klasse ZHDB uit voor VELO 1, maar in de tweede klasse ZHDB voor DOS Delft 2. Wim denkt een zetje uit te kunnen halen, maar overziet een tweede slagmogelijkheid voor Chiel en komt pardoes 2 schijven achter te staan. Het spel is net begonnen en Wim gaat er nog eens voor zitten en weet de schade terug te brengen tot 1 schijf achterstand om vervolgens nog een remise uit de partij te slepen. Jos Vis speelt als laatste remise tegen Gerard Peroti, waar Chiel nog dacht aan een overwinning voor Gerard. Chiel had zijn dag niet, maar dat gold voor meer spelers van DOS.   

VELO 1 BEHAALD MONSTERSCORE TEGEN SCHEVENINGEN 1 

Op maandag 5 november 2012 speelde het 1e team van VELO uit tegen het 1e team van Scheveningen en won met 10-2. Vooraf leek het een moeilijke opgave, gezien de prestaties van het Scheveningse team tot dan toe, maar deze avond speelde het team van VELO scherp. 

Martijn van IJzendoorn boekte de eerste zege tegen Johan Pronk, die met een verkeerd plan begon en te ver naar voren speelde. Wim Ernste, die duidelijk in vorm is de laatste weken en inviel in het 1e team van VELO, overspeelde Wim Eijgenraam en ronde het met een zetje af naar winst. Edwin Remmerswaal won ook zijn partij tegen Nerin Bisseswar. Nerin dacht een combinatie te kunnen nemen, maar moest zelf slaan en kwam daardoor een schijf achter. 
Arie Stoorvogel kwam een schijf voor te staan in het late middenspel tegen Engelbertus Pronk, maar kon zijn partij net niet winnen en kwam remise overeen. De winst voor het team van VELO 1 was daarmee wel een feit. 
Jos Vis, eveneens invaller bij het 1e team van VELO, nam een zetje tegen Jaap van Hal, maar ronde het niet goed af in het eindspel en moest daardoor genoegen nemen met remise.
Tot slot won Jan Lommers zijn partij tegen Piet Rozenboom. Jan zette Piet van meet aan onder druk en ronde het mooi af in het eindspel. 

VELO 2 WINT UIT TEGEN DE LIER 2

Op maandag 29 oktober 2012 speelde het 2e team van VELO uit tegen het 2e team van De Lier en nam na afloop beide punten mee naar Wateringen. Hiermee behoudt VELO 2 de koppositie stevig vast in de 2e klasse van de Zuid Hollandse Dambond. 

De enige overwinning van deze avond, die de overwinning van VELO 2 betekende, werd behaald door Wim Ernste. Een uitzonderlijk scherp spelende Wim zorgde voor een waar spektakel. Hij haalde naar het leek een te dure dam die later weer werd afgenomen, maar kwam met schijfwinst uit deze strijd. Door goed eindspel wist Wim het schijfvoordeel te verzilveren in winst van zijn partij tegen Maarten van der Schee. 

Wim Schrader, die dikwijls de nog jeugdige dammers erop attendeert om zich te concentreren op het eigen spel, ondervond deze avond zelf nog eens het niet opvolgen daarvan. Door bij een andere partij te kijken, liet hij pardoes zijn opponent 2 zetten achter elkaar doen, waardoor hij waarschijnlijk de winst liet lopen en zijn partij tegen Henk de Koning in remise zag eindigen. De dubbelzet werd pas achteraf geconstateerd. 

Ben de Koning speelde een gemakkelijke remise tegen Peet van ’t Wout en Jos Vis had wel het betere spel tegen Pleun van Bergen, maar beiden in tijdnood verkerende kwamen uiteindelijk remise overeen.  

BENAUWDE ZEGE VELO 1 TEGEN MONSTER 1

Op 22 oktober 2012 speelde het 1e team van VELO tegen het 1e team van Monster en wat op papier een makkelijke klus leek, bleek alles behalve waar. De rode lantaarndragers uit Monster gingen bijna nog met een puntendeling naar huis. Slechts 1 van de 6 partijen eindigde in een remise. 

Martijn van IJzendoorn won als eerste zijn partij tegen de dapper strijdende Gilles van Winkel, maar het verschil in rating, ruim 500 punten, was onoverbrugbaar voor Gilles. Arie Stoorvogel was verwikkeld in een wederzijds aanvalsspel met Gert-Jan Voois en overzag een 2 om 2 naar dam van zijn opponent en verloor hierdoor zijn partij. Edwin Remmerswaal speelde sterk en domineerde het centrum tegen Gerard vd Valk, die naar de zijkanten werd gedrukt. Dit resulteerde uiteindelijk in winst voor Edwin. Aad Schrader kwam al snel een schijf voor te staan tegen Frans de Smit en verzilverde dit met winst door zijn partij geduldig uit te spelen. 

Tot zover leek de winst gemakkelijk binnen te halen voor het team van VELO, echter het venijn zit in de staart. Chiel Overvoorde ging iets te voortvarend van start tegen Bert de Haan en verloor daardoor een schijf. De partij belandde vervolgens in een ingewikkeld overmachteindspel met dammen en werd door Chiel verloren. Jan Lommers remiseerde uiteindelijk met Frans Boers, maar het had ook anders kunnen aflopen met een puntendeling tot gevolg. Jan verloor in het middenspel een schijf en door goed tegenspel en nauwkeurig rekenen wist Jan er toch remise uit te slepen en het belangrijke punt voor winst van het team van VELO. 

VELO 1 SPEELT GELIJK TEGEN ODB 2

OP 8 oktober 2012 speelde VELO 1 tegen het Haagse 2e team van ODB 6-6 en was in tegenstelling tot de eindstand doet vermoeden een boeiende strijd. Slechts 2 van de 6 partijen eindigde in remise. 

Arie Stoorvogel tekende als eerste een punt voor het team van VELO 1 aan, door te remiseren met Harold Jagram. Martijn won daarna van Gerard Peroti en Chiel Overvoorde verloor vervolgens van Ben Hoogland. Tot zover nog niet heel veel spanning, alhoewel Arie heel even leek te gaan verliezen, het stond gelijk 3-3.

De 3 nog lopende partijen duurden een stuk langer. Jan Lommers remiseerde uiteindelijk met Ravindrepersad Dihal. De partij tussen Aad Schrader en Wim Stoker had een bizar verloop, beide heren gaven een keer remise, maar werd in beide keren door de ander afgewezen. Uiteindelijk ging Aad alsnog in de fout en verloor zijn partij. Edwin Remmerswaal stond volgens de toeschouwers al een tijdje gewonnen, maar de 95 jarige (ik kan er een jaartje naast zitten) Piet Scheeres wilde nog van geen wijken weten, maar moest uiteindelijk toch opgeven, waarmee de punten tussen beide teams gedeeld werden.

VELO 2 STAAT NA 2 RONDES OOK AAN KOP

Vorig seizoen speelde VELO 2 moeizaam en degradeerde naar de 2e klasse, maar in de 2e klasse staat het team van VELO 2 alweer aan kop. Op maandag 1 oktober speelde VELO 2 thuis tegen RDC 2 uit Rijnsburg 5 – 3 en hield daarmee beide punten in Wateringen. 

Falco Toet speelde een goede partij tegen de op papier veel sterkere Martijn Boekee, en won de partij door zijn opponent helemaal klem te spelen. Zichtbaar aangedaan door het verlies tegen de nog jeugdige Falco verliet hij even de speelzaal om even later de verrichtingen van zijn teamgenoten uit Rijnsburg verder te volgen.
Tobias Pohan, getergd door de lange bedenktijd gebruikt door zijn opponent, speelde remise tegen Kees Majoor. Tobias meldde na afloop dat hij de partij erg saai vond, en zette met opzet iets open, maar zelfs dat werd door zijn opponent niet gezien en benut.
Wim Ernste moest in Anton van Dusseldorp zijn meerdere erkennen en verloor zijn partij. Als toeschouwer zag ik tegen het einde van de partij een ingetogen glimlach op het gezicht van Anton. Even later zag ik waarom, Wim stond al moeilijk en kon in een 3 om 3 ruil ook een dam behalen. Deze kon hij 2 zetten later weer inleveren en de partij opgeven.
Jos Vis speelde tegen Jac van Delft een langdurige partij, die ik niet tot het einde kon bekijken. Jos won zijn partij en daarmee de winstpunten voor het team van VELO 2.

VELO 1 STAAT NA 2 RONDES AL ALLEEN AAN KOP

In de eerste ronde heeft het team van VELO 1 al mede titelkandidaat DOS Delft verwezen naar een lagere stand in de ranglijst. En in de 2e ronde hebben de andere twee mede koplopers punten gemorst door gelijk te spelen en heeft het team van VELO 1 op dinsdag 25 september wel twee punten behaald tegen Naaldwijk 2, overigens zonder Martijn, die net terug was van deelname aan het EK dammen in Emmen. 

Arie Stoorvogel had aan Erik van Leeuwen geen lastige tegenspeler en won als eerste zijn partij. Wim Ernste zag zijn beloning niet terug in de eindstand, remise, ondanks behaald schijfwinst tegen Geert van Marrewijk. Jan Lommers won in een overmachtseindspel, 4 om 1, zijn partij tegen Ard van Wingerden. Ben de Koning speelde een gelijkwaardige remise tegen Ton v/d Ende. Chiel Overvoorde speelde zeer sterk en had een ingewikkelde stand op het bord gekregen tegen de op papier veel sterkere Ad v/d Voort, maar kreeg in het eindspel de winst net niet rond, maar wel het winnende punt voor VELO 1. Edwin Remmerswaal ging in het eindspel de mist in tegen Bernard de Koning en verloor zijn partij.

VELO 2 START HET DAMSEIZOEN MET PUNTENDELING TEGEN CCR 2

Op woensdag 19 september startte het team van VELO 2 in de 2e klasse van de provinciale competitie met een puntendeling uit tegen Constant Charlois 2 in Rotterdam. 

Ben de Koning besloot de avond al snel met winst tegen Somdath Maharadjdin.
Jos Vis maakte het iets spannender, kreeg aanvankelijk een dam tegen, maar wist deze weer af te nemen en deelde de punten met Piet de Regt.
Wim Schrader kwam een schijf achter te staan, maar wist deze terug te winnen. Het mocht niet baten, door een dam te nemen in plaats van een schijf te offeren stond hij pardoes verloren tegen Soegrim Boedhram. De stand was hiermee weer gelijk.
Wim Ernste maakte er een lange avond van, maar moest berusten in een remise tegen een zeer goed spelende Marijn van Drunen, waarmee de eindstand eveneens gelijk bleef, 4-4. 

VELO 1 START HET DAMSEIZOEN MET EEN OVERWINNING

Na degradatie uit de hoofdklasse afgelopen seizoen, zette het team van VELO 1 meteen de toon om weer terug te komen. Er werd met 7-5 gewonnen van DOS Delft. 

Een slippertje van Aad Schrader tegen Cees van Atten gaf het team uit Delft aanvankelijk nog hoop om met punt(en) uit Wateringen te vertrekken. Ben de Koning trok hier gelijk een streep doorheen met zijn overwinning op Mees v/d Bosch. Edwin Remmerswaal remiseerde vervolgens met Henk Valk, waarna Jan Lommers de beslissing bracht door zijn overwinning op Jelle Groeneveld.

Het duurde daarna nog even voordat de partijen op bord 1 en 2 uit waren. Het was zeer spannend, maar zowel Arie Stoorvogel als ook Martijn van IJzendoorn kwamen remise overeen met respectievelijk Geert Prinssen en Henk de Witt  

HET DAMSEIZOEN BEGINT WEER

Na de zomerstop werd op maandag 27 augustus weer een begin gemaakt met het dammen. Zoals gebruikelijk werd op de eerste avond een damsimultaan gegeven door de clubkampioen, Martijn van IJzendoorn. Dit jaar werd het een kloksimultaan om de tien aanwezige tegenspelers meer bedenktijd te geven. Het maakte blijkbaar niet het verschil in speelsterkte goed, Martijn won alle partijen.

Op maandag 3 september kwamen bij Damclub De Lier alle verenigingen van de Zuid-Hollandse Dambond met viertallen spelen ter opening van het nieuwe damseizoen. Dit is ieder jaar een mooie krachtmeting om het seizoen te beginnen. Van damclub VELO deden Arie Stoorvogel, Jan Lommers, Wim Schrader en Martijn van IJzendoorn hieraan mee in de hoofdklasse en eindigden als 4e.

De eindstand hoofdklasse De eindstand 1e klasse

1 Damclub Den Haag 1 Van Stigt Thans Schiedam 2
2 Van Stigt Thans Schiedam 1 2 Damclub DOS Delft
3 Constant Charlois Rotterdam 3 Damclub De Lier 2
4 Damclub VELO Wateringen 4 Damclub De Lier 3
5 Damclub De Lier 1 5 Damverening ODB Den Haag 2
6 Damverening ODB Den Haag 1 6 Damclub De Lier 4 
 

Damclub Velo
Webdesign: van Schijndel Webdiensten