Damclub Velo

Martijn van IJzendoorn EUROPEES KAMPIOEN ASPIRANTEN 2011

Na de Nederlandse titel is Martijn er ook in geslaagd de Europese titel bij de Aspiranten in de wacht te slepen! Het van 1 t/m 6 augustus gespeelde toernooi in het Estlandse Tallinn bleef tot aan de laatste ronde superspannend. Nadat Martijn's laatste ronde remise was geëindigd, was het nagelbijten  tot zijn naaste concurrenten klaar waren. Tot groot genoegen van onze clubheld bleven alle belangrijke partijen op remise steken, waardoor Martijn zeker was van de tweede Europese titel. Bij de junioren ging Roel Boomstra er met het goud vandoor. Bij de welpen won Jan Groenendijk. Aansluitend werd op 7 augustus nog het EK Blitz gespeeld. Hierbij pakte Martijn de zilveren plak.

Martijn van IJzendoorn Nederlands kampioen aspiranten 2011

Martijn van IJzendoorn van damclub Velo heeft opnieuw een nationale titel weten te winnen. Martijn deed mee aan Nederlands kampioenschap voor aspiranten, waarvan op zaterdag zestien juli de laatste ronde werd gespeeld, en werd ongeslagen kampioen! Het toernooi was sterk bezet met opkomende talenten als Jan Groenendijk en Ali Fthalla. Toch eindigde Martijn met een mooie afstand op de eerste plaats, met maar liefst zeven overwinningen en twee remises. Een hele mooie prestatie. Martijn begon het toernooi met een minremise tegen Ali Fthalla, maar nam daarna al snel afstand.
Op de tweede plaats eindigde Jan Groenendijk, gevolgd door Ali Fthalla. Het enige meisje in deze groep, Denise van Dam, eindigde op een knappe vierde plaats. Zij en Martijn waren de enige spelers die geen partij verloren. Zeker gezien haar lagere rating vergeleken bij de andere deelnemers is dit een mooi resultaat.
Jannes Kromhout, een goede bekende van Martijn, werd vijfde. In totaal waren er tien deelnemers in deze finalegroep.
Proficiat Martijn!

Geweldige prestatie Berke Yigitturk op NK Benjamins

Op zaterdag 25 mei deed Berke Yigitturk van Velo mee aan damtoernooi open NK benjamins. En Berke leverde een geweldige prestatie door al zijn negen partijen te winnen! Aan het toernooi deden twintig jeugdspelers mee, maar Berke stak met kop en schouders boven de rest uit. Het toernooi werd georganiseerd door damclub DEZ Culemborg, en was speciaal voor spelers die geboren zijn na het jaar 2003. Allemaal beginnende dammers dus, maar Berke heeft bewezen dat hij een zeer sterke ontwikkeling doormaakt. Berke heeft al een aantal mooie prijzen gewonnen, deze is mischien wel extra mooi omdat het gaat om een toernooi waar jonge dammers uit heel Nederland aan meedoen. Gefeliciteerd Berke!

Martijn van IJzendoorn tweede op NK Junioren na knappe comeback!

Martijn van IJzendoorn van DC Velo deed afgelopen week als eerstejaars aspirant mee aan het Nederlands kampioenschap junioren, dat in Westerhaar werd gehouden. Alle andere deelnemers op dit NK zijn drie tot vijf jaar ouder. Maar Martijn heeft wederom bewezen dat hij ook tussen deze spelers tot de beste behoort. Het grote damtalent uit Wateringen behaalde namelijk de tweede plaats en dus zilver, een hele mooie prijs. Wat even knap is, is de manier waarop Martijn de tweede plaats heeft behaald. Martijn behaalde uit de eerste drie wedstrijden namelijk slechts een punt. In het dammen ben je dan meestal al kansloos (geacht) voor de eerste en tweede plaats. Martijn liet het er echter niet bij zitten, pakte de draad op en won maar liefst vijf van de resterende zes partijen, en behaalde een plusremise. Zo’n plusremise is overigens een voordelige remise wat een pluspunt oplevert, wat als secundaire telling geld als spelers in punten gelijk eindigen. Dit was op Martijn niet van toepassing. Het resultaat was dat Martijn op de tweede plaats eindigde, met slechts een punt minder dan de kampioen. Dit geeft aan dat Martijn ook mentaal grote stappen vooruit maakt, want in het verleden ging Martijn in de laatste speelronde van een groot toernooi nog wel eens onderuit. Dit was nu niet het geval, ook niet na een langdurig feestje op de vooravond van de laatste speelronde waar veel dammers van dit toernooi aanwezig waren. Maar ook in damtechnisch opzicht is het natuurlijk een hele mooie prestatie. Kampioen van Nederland werd Wouter Sipma van damclub Hijken. Het brons was er voor Thijs van den Broek, die een punt minder behaalde dan Martijn. Een nieuwe mooie prijs komt er wellicht ook al snel aan, want Martijn gaat op het Westlands damkampioenschap alleen aan kop boven Fred Ivens en Peter van der Stap, dan wie niemand anders sinds 1995 kampioen werd. Maar voor nu, gefeliciteerd Martijn!

Martijn van IJzendoorn westlands sporttalent van 2010.

Op donderdag 17 februari heeft ons jonge, grote damtalent Martijn van IJzendoorn van VELO een hele mooie prijs gewonnen. In de aula van het ISW Naaldwijk werden door wethouder Bogaard de Westlandse sportprijzen uitgereikt aan het sportteam, de sportman, de sportvrouw en het sporttalent van het jaar 2010. En onze Martijn werd verkozen tot sporttalent van het jaar. De jury was zeer onder de indruk van Martijn, vooral omdat hij in zijn eigen leeftijdscategorie landelijk geen tegenstand heeft. Dat is een belangrijke factor om sporttalent te zijn, en de jury oordeelde dat dit bij Martijn absoluut het geval is. Het jaar 2010 was een topjaar voor Martijn. In zijn eigen leeftijdsklasse, de pupillen, werd Martijn Nederlands kampioen dammen. En zelfs in een hogere leeftijdsklasse, de aspiranten, wist Martijn Nederlands kampioen te worden. Martijn deed ook mee aan het Europees kampioenschap dammen voor pupillen in Polen. Hier eindigde hij op de derde plaats. De meest prestigieuze toernooien waar Martijn aan deelnam waren twee wereldkampioenschappen. Een voor aspiranten, en een voor junioren. Bij de aspiranten eindigde Martijn na een goed toernooi op de vierde plaats. Het wereldkampioenschap junioren werd in Naaldwijk gehouden. Ondanks dat dit van twee leeftijdsklassen hoger is, eindigde Martijn hier zeer knap op de derde plaats. Het geeft aan dat deze sportprijs dik verdient is. Gefeliciteerd Martijn! Het beste sportteam werd het badmintonteam Van Zundert – Velo Badminton. Sportman van 2010 werd hardloper Thomas Poesiat, sportvrouw van 2010 werd atlete Lindsay van Marrewijk.

Berke Yigitturk provinciaal kampioen

Op zaterdag 12 februari werd de laatste ronde van het provinciaal kampioenschap van de ZHDB gespeeld. Van VELO deden Berke Yigitturk en Falco Toet mee. De pas zevenjarige Berke heeft het geweldig gedaan door bij de welpen het kampioenschap te veroveren. Hij won alle elf z’n partijen, en dat is een groot compliment waard. Berke was onlangs ook al de jongste schooldamkampioen ooit van Den Haag. Falco Toet vertegenwoordigde VELO bij de pupillen. Falco begon goed aan het toernooi met vijf punten uit de eerste vier wedstrijden. Daarna werden de resultaten wisselend met een gelijk aantal overwinningen en nederlagen, wat Falco een gedeelde zevende plaats opleverde. In deze klasse waren de spelers erg aan elkaar gewaagd. In de hoogste leeftijdsklasse, de junioren, was VELO niet vertegenwoordigd. Steven den Hollander van RDC Rijnsburg eindigde daar met aanzienlijk verschil op de eerste plaats. Voor Berke en Falco was het een leuk, en leerzaam toernooi.

Martijn van Ijzendoorn 4e op het wereldkampioenschap junioren

Van 14 t/m 21 december is in Naaldwijk het wereldkampioenschap dammen junioren gehouden. Verder werd er gespeeld in de categorie 12-19 jaar meisjes. Van onze club deed niemand minder dan Martijn van IJzendoorn mee, die een vrijkaartje had gekregen wegens veelbelovende resultaten. Het toernooi werd georganiseerd door The Hague open, de stichting die ook het grote zomertoernooi in Den Haag organiseert. Dat betekende een goed georganiseerd toernooi, dat gehuisvest is in het Fletcher Carlton hotel in Naaldwijk.

Resultaten mochten er zijn. Onze eigen Martijn lukte het helaas niet om op het podium te komen, maar hij kwam er wel heel dichtbij: hij werd vierde. Deze keer liet hij zich niet kennen in de laatste ronde. Erg goed, aangezien hij officieel nog niet eens junior is, en zelfs bij de beste dammers van de wereld in de categorie 16-19 jaar de vierde plek heeft weten te behalen. Zelf heeft hij deze leeftijd nog niet bereikt. Wereldkampioen werd Roel Boomstra, die ook zal meedoen bij het wereldkampioenschap senioren dat in 2011 in Emmeloord zal plaatsvinden. Martijn zit hem op de hielen.

Tevens was er nog een andere gebeurtenis van historische betekenis. Plek 1 t/m 7 werden bezet door maar liefst 6 Nederlanders. De top 3 bestond uitsluitend uit Nederlanders. De prijzen voor de mooiste combinaties vielen voornamelijk in Nederlandse handen. Dit succes is mede te danken uit een stevig talentenprogramma onder leiding van de KNDB.

Natuurlijk mag ook ons andere nieuwe talent niet onvermeld blijven. Berke Yigitturk heeft deelgenomen aan een van de nevenactiviteiten van het toernooi. Dit was het regionale individuele schooldamkampioenschap van de WHDB. Daarbij heeft hij het gepresteerd als een van de jongste spelers van het toernooi om de tweede plaats te bemachtigen. Hij liet hierop trots zijn gewonnen standaard zien op het Piet Helderman toernooi, waar hij later die dag ingesprongen heeft.

Uiteraard wil ik u namens de club alvast een goed 2011 toewensen. We hopen op een goed damjaar, met vele gezellige toernooien en misschien opnieuw leuke resultaten om trots op te zijn.

Martijn van IJzendoorn wordt knap vierde op het WK Cadets!

Van 30 oktober t/m 4 november heeft Martijn van IJzendoorn meegedaan aan het WK Cadets, oftewel het WK Aspiranten. Ondanks dat hij pupil is, had hij zich door zijn eerste plaats op het NK aspiranten verzekerd van deelname. Tussen de 14-17 jarigen kon hij weer wat ervaring op doen, Na 6 ronden stond Martijn op een plaats in de subtop met 8 punten uit 6 wedstrijden. In de voorlaatste dag echter moest hij zijn doelstelling wat bijstellen. In twee schitterende winstpartijen in ronde 7 en 8 maakte Martijn in één keer een jump naar de gedeelde eerste plaats! Mede koploper Thijs v.d. Broek had echter iets meer weerstandspunten, dus stond Martijn formeel tweede.

In de laatste ronde moest Martijn tegen een Let genaamd Leonids Cilevics. Was het de spanning van het idee dat hij wellicht wereldkampioen kon worden? Martijn loopt in het middenspel heel on-Martijns tegen een damcombinatie aan. Een dam voor een schijf is normaal gesproken fataal, maar Martijn heeft nog wat compensatie door een doorbraakmogelijkheid. Echter, op het moment dat Martijn de doorbraak neemt, haalt zijn tegenstander wederom een schitterende combinatie uit, waardoor Martijn niets anders meer kan doen dan opgeven.

Thijs v.d. Broek kan zijn partij net niet winnen, waardoor Cilevics wereldkampioen wordt en Thijs v.d. Broek tweede. Martijn werd toch nog vierde, met 12 punten uit 9 wedstrijden. Een uitstekend resultaat waar Martijn en de rest van Wateringen trots op kunnen zijn!

Eindstand
Partijen van Martijn

7-8-2007: Martijn van IJzendoorn wint twee gouden Europese plakken!!!

Het persbericht van de KNDB:

SINT PETERSBURG - Sinds de successen van Ton Sijbrands, Harm Wiersma en Jannes van der Wal wordt het Russische volkslied grijs gedraaid bij de prijsuitreiking van internationale damkampioenschappen. Maar met steeds grotere regelmaat tonen nieuwe Nederlandse talenten zich minstens zo sterk. Vandaag zorgde de tienjarige Martijn van IJzendoorn uit Wateringen er zelfs voor dat het Wilhelmus twee keer achter elkaar klonk op het EK Jeugddammen in Sint Petersburg.

De tienjarige dammer uit Wateringen veroverde de titel zowel met dammen als sneldammen in de categorie 'European Hopes'. Bij de partijen met reguliere bedenktijd (2 uur per persoon) startte het jonge KNDB talent met een verliespartij, maar herstelde zich meteen, won zes keer en speelde een partij remise. Met de daarbij horende score van 13 punten uit 8 wedstrijden hield Van IJzendoorn zijn belangrijkste co ncurrenten - drie Russen - op een punt afstand. Direct na het Europees Kampioenschap met reguliere bedenktijd streed Martijn ook mee om het Europees Kampioenschap sneldamm en. Omdat de bedenktijd bij sneldammen beperkt is tot 5 minuten per persoon per partij en naast uitstekend inzicht en rekenvermogen ook stalen zenuwen een vereiste zijn, wordt sneldammen met recht een aparte discipline genoemd. Maar ook hier toonde Van IJzendoorn zich de sterkste en veroverde voor de tweede keer in twee dagen de Europese titel.

KNDB voorzitter Haitze Meurs reageerde opgetogen: ,,Wat Martijn vandaag heeft laten zien, is geweldig en een inspiratie voor alle jeugddammers in Nederland ! Ik ben trots op hem en de andere jonge spelers van team KNDB en denk dat naast familie en vrienden er nog veel meer mensen zijn die trots op hen zijn." Nederland is tot op heden het enige Westeuropese land dat de Russische hegemonie op het dambord durft betwisten. Naast het goud van Van IJzendoorn in beide disciplines waren er nog meer Nederlandse successen: Jannes Kromhout (Wageningen, brons sneldammen European Hopes), Lotte Aleven (Huissen, brons sneldammen Mini Cadet girls), Thijs van den Broek (Tilburg, brons dammen en zilver sneldammen Mini Cadet boys) Roel Boomstra (Ter Apel, zilver dammen en goud sneldammen Cadet boys) en Mei Jhi Wu (Groningen, zilver sneldammen Cadet girls).

De negende editie van het Europees Jeugddamkampioenschap werd van 1 tot en met 7 augustus in Sint Petersburg (Rusland) gespeeld. De KNDB had 22 jeugdspelers verdeeld over acht categorieën uitgezonden. In totaal deden 218 jongens en meisjes uit 16 landen mee. De deelnemende landen waren: Rusland, Nederland, Oekraïne, Italië , Wit Rusland, Polen, Letland, Litouwen, Duitsland, Moldavië, Estland, België, Armenië, Hongarije, Azerbaidzjan en Frankrijk. In de categorie 'European Hopes' boys hadden zich 30 spelers voor het EK geplaatst.
Martijn van Ijzendoorn
Midden: Kersvers tweevoudig Europees kampioen Martijn van IJzendoorn. Links: Alexander Urmanov (zilver, Rusland). Rechts: Damir Rysaev (brons, Rusland) (Foto: Hans Kromhout)

26-5-2007: Martijn van IJzendoorn Nederlands Kampioen Welpen

Damclub Wageningen (WSDV) organiseerde dit jaar ook het Nederlands Kampioenschap Welpen. WSDV is dan ook de thuisclub van Jannes Kromhout, de Nederlands Kampioen Welpen 2006. Waar Martijn vorig jaar nog nipt tweede werd achter zijn grootste concurent en vriend Jannes, liet Martijn dit jaar weinig twijfel over wie de beste welp van Nederland is. In een prachtig huzarenstukje wist hij alle wedstrijden te winnen!! Jannes kon nog net tweede worden op maar liefst 5 punten achterstand. Zie voor details de website van WSDV.

Volgend jaar gaat Martijn over naar de pupillen. Als voorproefje had hij zich dit jaar al geplaatst voor het NK pupillen. Hij werd daar zeer verrassend vierde! Zie voor details de website van DVVBI.

20-4-2007: Jan de Koning Nederlands Kampioen Veteranen 70+

In wageningen is Jan de Koning Nederlands Kampioen geworden in de leeftijdscategorie 70+. In het goed bezette Kampioenschap werd er om de Nederlandse Veteranentitels 50+, 60+ en 70+ gespeeld. Na 8 ronden zwitsers toernooi stond hij op de 7e positie met 11 punten uit 8 wedstrijden. In de categorie 70+ betekende dit een gedeelde eerste plaats samen met Jan Dallinga. Echter, onze Jan had 5 weerstandspunten meer, dus kan Jan de Koning zich voor het eerst in zijn carriere Nederlands Kampioen noemen. Jan, van harte gefeliciteerd! Klik hier voor een verslag van het toernooi.

14-12-2005: Damclub Velo bestaat 70 jaar

Vandaag bestaat damclub Velo 70 jaar! Tijdens en na het Piet Heldermantoernooi (17 december) zal dit gevierd worden!

14-7-2005: Velo 75 jaar

Op 14 juli 2005 herdenkt koepelvereniging Velo het feit dat zij 75 jaar bestaan. Een periode om trots op te zijn. Natuurlijk wordt hierop terug gekeken. Dit wordt gedaan in de vorm van een jubileumboek dat vol staat met foto's, successen en gedenkwaardige momenten. Het gaat niet alleen over voetbal. Idere afdeling van Velo heeft de mogelijkheid gehad om door middel van tekst en foto's het jubileumboek glans te geven. Ook de damclub heeft hieraan haar medewerking gegeven. Schroom niet het jubileumboek te kopen. Volgens de samenstellers is het een aanwinst voor iedere boekenkast.

Damclub Velo
Webdesign: van Schijndel Webdiensten